Διεύθυνση

"Μια λαμπρή και απόλυτα ελεγχόμενη ερμηνεία [...] μια ιδιαίτερα δραματική προσέγγιση που βοήθησε τη μουσική στην πορεία της"

Έτσι περιέγραψε ο Julian Bream την ερμηνεία ενός νεαρού κιθαρίστα, στον οποίον ακολούθως απένειμε το "Βραβείο Julian Bream". Το έτος ήταν 1995, ο τόπος το Λονδίνο και ο νικητής ο Δημήτρης Δημακόπουλος, ο οποίος είχε ήδη καθιερωθεί ως "ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες της γενιάς του" σύμφωνα με το δάσκαλό του Ευάγγελο Ασημακόπουλο.

Δημήτρης Δημακόπουλος

 

Ο Δημήτρης Δημακόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών με   καθηγητή τον Ευάγγελο Ασημακόπουλο απ΄όπου αποφοίτησε με τον ανώτατο τιμητικό τίτλο:    «Άριστα παμψηφεί - Α΄ Βραβείο και Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης». Το 1993 συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, με υποτροφίες της ίδιας της Ακαδημίας και των Ιδρυμάτων Κωστόπουλου, Βουδούρη και Ωνάση, έχοντας μαθήματα με τους Timothy Walker, Julian Bream και John Williams. Αποφοίτησε αποκτώντας το “ Diploma of Advanced Studies with Merit” καθώς και το “L.R.A.M. Art of Teaching”. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του έχοντας μαθήματα με τον Thomas Muller Pering στο Hochschule fur Musik στο Aachen της Γερμανίας.

Βραβεία σε πανελλήνιους και Διεθνείς διαγωνισμούς (Φ.Nάκας, Ο Φίλων, Alec Templeton Scholarships, Citta di Allesandria, Julian Bream Prize), προσκλήσεις σε Διεθνή Φεστιβάλ ( International Guitar Congress Festival of Corfu,M.C.Tedesco Festival, Katia Popova International Festival, Deal Summer Festival, Israel International Guitar Festival, Park Lane Group), κονσέρτα ως σολίστ με ορχήστρες (Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου της Πάτρας, Ορχήστρα Πατρών, London Soloists Chamber Orchestra, Royal Academy of Music Symphony Orchestra, Orchestra de Conservatorio de Valencia), σειρά από ρεσιτάλ ( Ελλάδα, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία, Τσεχία, Γερμανία, Βουλγαρία, Ισραήλ) διδασκαλία σε σεμινάρια (Ελλάδα, Τσεχία, Γερμανία), ηχογραφήσεις για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση ( Ελλάδα, Βουλγαρία, Κουβέιτ ), καθώς και δύο CD, είχαν σαν αποτέλεσμα εγκωμιαστικές κριτικές και σχόλια από Διεθνή έντυπα και σημαίνουσες προσωπικότητες της μουσικής.

“…απελευθέρωσε μία προσεκτική παλέτα ηχοχρωμάτων.” (THE LONDON TIMES)

“…επέδειξε φινέτσα, μουσική ωριμότητα, και τεχνική αρτιότητα.” (Classical Guitar Magazine, Ιούλιος 1997)

“ Όπως όλοι στο ακροατήριο θα θυμάμαι αυτό το κονσέρτο για πάρα πολύ καιρό.” (Peter Rueffer, Classical Guitar Magazine, Αύγουστος 1995)

Ο Δημήτρης Δημακόπουλος διετέλεσε, για πάνω από μία δεκαετία, καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Πατρών. Σήμερα συνεργάζεται με Ωδεία και Μουσικές Σχολές  δίνοντας σεμιναριακού τύπου μαθήματα. Eίναι συνεργάτης της Φιλαρμονικής Σχολής Αργοστολίου.