Διαλέξεις

«Πολύτεχνο και Λέσχη Κριτικής Σκέψης» κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 8.15-10.15, για νέες Φιλοσοφικές και Αισθητικές περιπλανήσεις.

Μια νέα συνεργασία, του Πολύτεχνο - Σχολή Χορού Ωδείο ξεκινά από την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017. Μια συνεργασία που ενισχύει την αποστολή και το ρόλο της σχολής, σύμφωνα πάντα στόχους έχουμε επιλέξει να υπηρετούμε. Πρόκειται για την "Λέσχη Κριτικής Σκέψης" που συγκροτείται από πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να μοιραστούν και να διαδώσουν γνώση πάνω σε θέματα φιλοσοφίας, ιστορίας της φιλοσοφίας, της τέχνης και της σύγχρονης επιστήμης. Ο πρώτος κύκλος συναντήσεων ξεκινά με δύο ενότητες:

α) «Φιλοσοφικές περιπλανήσεις - Εισαγωγή στην ιστορία της φιλοσοφίας - κύκλος α: αρχαία φιλοσοφία»
και
β) «Αισθητικές περιπλανήσεις- Αισθητική Φιλοσοφία»

Οι συναντήσεις θα είναι δίωρες, κάθε Δευτέρα 8.15-10.15 μ.μ. (για την α’ ενότητα) και κάθε Τετάρτη 8.15-10.15 (για την β’ενότητα), θα πραγματοποιούνται στο χώρο του Πολύτεχνο - Κοντογιαννοπούλου 14 (πρώην Σωκράτους), Αμαλιάδα, θα διεξάγονται με την ευθύνη του Μάριου Δαρβίρα ο οποίος θα είναι ο εισηγήτής (βλέπε στη συνέχεια βιογραφικό) και θα έχουν διάρκεια το καθένα 30 δίωρες συνεδρίες (αναμενόμενη ολοκλήρωση τέλη Ιουνίου 2018).

Η συνεργασία φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένα ελεύθερο κύτταρο, αφιερωμένο σε αυτό που λέμε ή ονομάζεται εκπαίδευση ενηλίκων, ένας χώρος που υπηρετεί μόνο την ανάγκη για ελεύθερη και όσο το δυνατόν σφαιρική προσέγγιση και καλλιέργεια. Στις ενότητες θα χρησιμοποιηθούν προσεγγίσεις οι οποίες πιστεύουμε ότι βοηθούν σημαντικά στην ανοιχτή και καλύτερη κατανόηση των θεματικών, τις οποίες επιλέξαμε να αγκαλιάζουν θεωρητικά, τρεις μεγάλες περιοχές της ανθρώπινης συνείδησης, την φιλοσοφία, την τέχνη και την επιστήμη.

Στις 30/09/2017 στον ίδιο χώρο, στις 18.00, θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τις ενότητες, το πρόγραμμα και τη μεθοδολογία, και κυρίως εμάς, με σκοπό οι ενδιαφερόμενοι να είναι σε θέση να αποφασίσουν ολοκληρωμένα για την επιλογή του πεδίο που τους ενδιαφέρει περισσότερο. Σας περιμένουμε όλους.

Για περισσότερες πληροφορίες, αναλυτικό πρόγραμμα και συμμετοχές-περιορισμένος αριθμός-οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Γραμματεία του Πολύτεχνον, τηλ. 2622-0-21104, και στα e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. , Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

«Οι δρόμοι ανοίγουν περπατώντας. Ταξιδιώτη τα ίχνη σου είν’ ο δρόμος. Τίποτε άλλο»,

Αντόνιο Ματσάδο, Ισπανός ποιητής

Μάριος Δαρβίρας

Γεννήθηκε στην Αμαλιάδα το 1966. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός και έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στη θεωρητική φυσική. Έχει εργαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει παρουσιάσεις και σεμινάρια για διάφορα επιστημονικά και θεωρητικά θέματα. Ανάμεσα στα θεωρητικά ενδιαφέροντά του πέρα από τα επιστημονικά θέματα, συγκαταλέγονται η φιλοσοφία, η αισθητική, η θεωρία της λογοτεχνίας κ.λ.π. Έχει επίσης δημοσιεύσει πολλά άρθρα είτε επιστημονικού είτε θεωρητικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Στα ελληνικά έχει επιμεληθεί και μεταφράσει μια σειρά διηγημάτων του πολύ δημοφιλούς Τσέχου σατυρικού συγγραφέα Γιαροσλάβ Χάσεκ (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ) καθώς και το τελευταίο κείμενο πριν φύγει από τη ζωή του σημαντικού σοβιετικού φιλοσόφου Έβαλντ Βασίλιεβιτς Ιλιένκοφ, με τον τίτλο η διαλεκτική του Ιδεατού (Εκδόσεις ΕΠΕΚΕΙΝΑ), ενώ προς έκδοση βρίσκεται το αμέσως επόμενο διάστημα μια σειρά δοκιμίων του σημαντικού μαρξιστή φιλοσόφου Κάρελ Κοσίκ από τις εκδόσεις ΕΝΕΚΕΝ.