Πιλάτες

Η μέθοδος Pilates

Η μέθοδος pilates είναι ένα σύστημα κίνησης και θεραπευτικής γυμναστικής. Δημιουργήθηκε πριν από ενενήντα χρόνια από τον Joseph Pilates και σήμερα είναι διάσημο σε όλο τον κόσμο. Εφαρμόζεται σε νοσοκομεία, πανεπιστήμια, ιδιωτικά ιατρεία, σε κέντρα υγείας και σε όλα τα ανεξάρτητα studios που εκπαιδεύονται χορευτές.

Ο λόγος που είναι διάσημη αυτή η τεχνική είναι γιατί απλούστατα έχει αποτελέσματα.

Είναι μια ιδανική μέθοδος γι' αυτούς που υποφέρουν από προβλήματα στα γόνατα, στον αυχένα, στην σπονδυλική στήλη. Έχουν αναφερθεί ασθενείς που έχουν εντελώς επανέλθει από τροχαία ατυχήματα, από εγκεφαλικά, από μεγάλα χειρουργία. Ακόμα άνθρωποι με σκολίωση, προβλήματα στις αρθρώσεις, με αυχενικό σύνδρομο. Άνθρωποι που ήθελαν να δυναμώσουν με διαφορετικό τρόπο, χωρίς τραυματισμούς, να νιώσουν ευεξία, σωματική χάρη και αυτοπεποίθηση.

Χαρακτηριστικό της άσκησης είναι πόσο διαφορετικά νιώθουμε μετά από μερικά μαθήματα. Βλέπουμε το σώμα μας να μεταμορφώνεται, να μην πονάει, να στεκόμαστε καλύτερα, να έχουμε μεγαλύτερη αντοχή. Νιώθουμε και φαινόμαστε πιο λεπτοί, πιο ψηλοί, με ομοιόμορφα γυμνασμένο σώμα, πιο γραμμωμένο, χωρίς όγκο. Αποκτούμε την ελευθερία και την άνεση των κινήσεων ενός χορευτή.

Η μέθοδος pilates βελτιώνει το μυϊκό έλεγχο μέσα από μια σωματική και νοητική διαδικασία. Δουλεύει με τους μικρούς ξεχασμένους μυς που όλες οι άλλες αγωγές αδιαφορούν, ενώ τονώνει τους μεγαλύτερους. Ξαναχτίζει την σπονδυλική στήλη την πιο σημαντική δομή του σώματος, την πηγή του νευρικού συστήματος. Δουλεύει όλο το σώμα έτσι ώστε να χτίζει τη δύναμη του εσωτερικά και προς τα έξω ισορροπώντας έτσι σώμα και πνεύμα.

Η κίνηση στο Pilates είναι μια φυσική εξέλιξη και όχι ένα "κάτεργο" μια δοκιμασία που υποβάλουμε τον εαυτό μας. Η μηχανική κίνηση, η άσκοπη επανάληψη με στόχο τους αριθμούς, η λάθος έννοια της αεροβίωσης (aerobic), είναι στοιχεία που δεν υπάρχουν στο Pilates. Για την τεχνική Pilates σημαντικό είναι η ποιότητα της απόλυτα ελεγχόμενης κίνησης με σεβασμό στο σώμα.

Οι έξι βασικές αρχές είναι αυτοσυγκέντρωση, αναπνοή, έλεγχος του σώματος συνολικά, τοποθέτηση του κέντρου (powerhouse) ακρίβεια, αρμονική κίνηση.

Το Pilates μπορεί ν' αλλάξει το σώμα σας και τον τρόπο που το "κουβαλάτε", σας βοηθάει να το επανεκτιμήσετε και να χτίσετε μαζί του μια κανούργια σχέση, σας υπενθυμίζει ότι η δύναμη κρύβεται μέσα σας. Θα σας δώσει την αρμονική κίνηση ενός χορευτή και την αυτοπεποίθηση ενός δυναμικά γυμνασμένου σώματος.

Joseph Pilates

Ο Joseph Pilates γεννήθηκε το 1880 στη Γερμανία. Ήταν ένα ασθενικό παιδί, επιρρεπής στη φυματίωση. Ήταν όμως αποφασισμένος να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση και ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα όπως γυμναστική, σκί, κατάδυση και μποξ. Δίδαξε μαθήματα αυτοάμυνας στους ντετέκτιβς της Scotland Yard. Στο Β' παγκόσμιο πόλεμο άρχισε να συστηματοποιεί την τεχνική του βοηθώντας του ασθενείς που είχαν νοσήσει από την επιδημία γρίππης με απίστευτα αποτελέσματα (κανείς από τους ασθενείς που κούραρε δεν πέθανε).

Μετά τον πόλεμο δούλεψε με τον Rudolf Von Laban, δημιουργό του ομώνυμου κέντρου στο Λονδίνο. Η μεγαλύτερη επιτυχία του όμως ήταν στη Αμερική όπου τον λάτρεψαν οι χορευτές. Δούλεψε με μεγάλο ονόματα του χορού όπως η Martha Graham και ο George Balanchine. Επίσης για ένα διάστημα δούλεψε σε νοσοκομείο ως νοσοκόμος προσπαθώντας να επαναφέρει το μυϊκό σύστημα ασθενών πριν αυτοί σηκωθούν από το κρεβάτι τους, με μεγάλη επιτυχία.

Η τεχνική Pilates ήταν 50 χρόνια μπροστά από την εποχή της.