Yoga

Η yoga αποτελεί μέρος της Ινδικής φιλοσοφίας όπου συστηματοποιήθηκε περίπου 2.000 χρόνια πριν.

Στη yoga προσπαθούμε να φέρουμε σε ισορροπία, με βάση τις τρεις ανάγκες του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής, τη γνώση και την πνευματική ανάγκη για εσωτερική γαλήνη.

Στην τεχνική της yoga ασκούμαστε κυρίως με τις Asanas που είναι οι σωματικές θέσεις, Pranayamas που είναι οι αναπνευστικές ασκήσεις και Dhyana που είναι ο διαλογισμός.

Στην σύγχρονη κοινωνία αντιμετωπίζουμε προβλήματα και ασθένειες που έχουν επίδραση στις τρεις βασικές ανάγκες που αποτελούν σώμα, πνεύμα και ψυχή. Η yoga βοηθάει σε όλα αυτά τα προβλήματα σε επίπεδο φυσιολογίας, ανακουφίζει από χρόνιους πόνους, ενδυναμώνει το σώμα και δημιουργεί ένα αίσθημα συνολικής ευεξίας.

Η yoga βοηθά στην αυτοσυγκέντρωση, υποστηρίζει τα συναισθήματα και ανοίγει τα κανάλια επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους, το χώρο και το περιβάλλον.

Η τεχνική της αναπνοής ηρεμεί το πνεύμα, δίνει τη δυνατότητα της ακινησίας και της εσωτερικής ισορροπίας.

Οποιοσδήποτε μπορεί να ασκηθεί με τη yoga, ανεξαρτήτου ηλικίας, κατάστασης υγείας, συνθήκες ζωής και θρησκείας.

Σατυανάντα Γιόγκα

Η Σατυανάντα Γιόγκα είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο ολιστικό σύστημα της γιόγκα το οποίο είναι κατάλληλο για όλους, από αρχάριους μέχρι προχωρημένους. Είναι αυθεντικό και συστηματικό και παρέχει τα εργαλεία για την ανάπτυξη μιας ισορροπημένης προσωπικότητας και την αφύπνιση του λανθάνοντος δυναμικού του ατόμου. Είναι ένα εξελισσόμενο σύστημα της γιόγκα που έχει τις ρίζες του στην παράδοση, από μια αναγνωρισμένη σειρά δασκάλων, προσαρμοσμένο ωστόσο, στις ανάγκες του σήμερα.

Η γιόγκα γίνεται συχνά κατανοητή ως συνώνυμο της σωματικής άσκησης, αλλά αυτό είναι μόνο μια πλευρά της γιόγκα. Στόχος της ολιστικής προσέγγισης είναι να αναπτυχθούν όλες οι πλευρές της προσωπικότητας ενός ατόμου: η φυσική, η νοητική , η συναισθηματική, η ψυχική και η πνευματική ώστε να οδηγηθεί κάποιος σε μια πιο αρμονική κατάσταση ύπαρξης. Όλες αυτές οι πλευρές λαμβάνονται υπόψη, όταν κάποιος ασκείται στη Σατυανάντα Γιόγκα.

Η αποτελεσματικότητα της Σατυανάντα Γιόγκα έχει αποδειχθεί επιστημονικά αμέτρητες φορές. Έχει ερευνηθεί και τεκμηριωθεί για πολλά χρόνια. Η ολοκληρωμένη προσέγγιση της προσφέρει στο άτομο μια ευρεία επιλογή κατευθύνσεων ώστε να μπορεί να κάποιος να μορφοποιήσει μια πρακτική που να ταιριάζει στις δικές του ανάγκες.

Η Σατυανάντα Γιόγκα περικλείει όλους τους κύριους κλάδους της γιόγκα, συμπεριλαμβανομένης της χάθα γιόγκα (το μονοπάτι της εναρμόνισης και του εξαγνισμού των συστημάτων του σώματος), κάρμα γιόγκα (το μονοπάτι της υπηρεσίας), μπάκτι γιόγκα (το μονοπάτι της καρδιάς και των συναισθημάτων), γκυάνa γιόγκα (το μονοπάτι της γνώσης) και ράτζα γιόγκα (το μονοπάτι του διαλογισμού και της διαχείρισης του νου).

Διερευνά και αντλεί γνώση από τα αρχαία γιογκικά κείμενα και τα συστήματα της Τάντρα, Βεδάντα και Σάμκια, και τα παρουσιάζει σε μια πρακτική μορφή που αγγίζει τις ανάγκες της σύγχρονης κοινωνίας. Με αυτό τον τρόπο, οι διδασκαλίες της είναι παγκόσμιες και εμπνευστικές αναπτύσσοντας συγχρόνως όλες τις πτυχές της ζωής ενός ασκούμενου, με στόχο την πνευματική του ανάπτυξη. Η Σατυανάντα Γιόγκα δεν είναι «σούπερ μάρκετ γιόγκα». Είναι ελεύθερη από κάθε φυλετικό ή πολιτικό προσανατολισμό, και δεν συγκρούεται με τα ατομικά πιστεύω.

Αυτό το σύστημα της γιόγκα αναπτύχθηκε από τον Σουάμι Σατυανάντα, μια διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία της γιόγκα και από μια αδιάσπαστη παράδοση διδασκάλων, με σκοπό να δημιουργήσει μια ολιστική μέθοδο, τη γιόγκα της σύνθεσης.

Η ζωή είναι πολύπλοκη ώστε να αρκεί μόνο μια πλευρά της γιόγκα να την ικανοποιήσει. Με μια ευρεία προσέγγιση η ζωή γίνεται πλούσια.

Σουάμι Σατυανάντα Σαρασουάτι

Το ευρύ φάσμα της φιλοσοφίας και των πρακτικών που περιέχει η Σατυανάντα Γιόγκα παρέχει χρήσιμα εργαλεία που μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν στον τρόπο ζωής ενός ατόμου. Για το σκοπό αυτό, χρησιμοποιεί τις άσανα (στάσεις) για να ισορροπήσει το σώμα και το νου μέσω του φυσικού σώματος, τις πραναγιάμα (τεχνικές αναπνοής) για να εργαστούμε πάνω στο ενεργειακό σώμα και το διαλογισμό για να ηρεμήσει και να εστιάσει το νου.

Η Σατυανάντα Γιόγκα αναφέρεται συχνά ως η γιόγκα του «Κεφαλιού, της Καρδιάς και των Χεριών», η σύνδεση των οποίων είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Το κεφάλι αντιπροσωπεύει τις σκέψεις, η καρδιά τα συναισθήματα και τα χέρια τη δημιουργικότητα σε δράση. Η αληθινή ή υψηλότερη κατάσταση της γιόγκα επιτυγχάνεται όταν οι τρεις αυτές πτυχές είναι ισορροπημένες και συνδεδεμένες.

Αστάνγκα Βινιάσα Γιόγκα

Η Αστάνγκα βινιάσα γιόγκα εκκινεί σαν σύστημα από την πρακτική του Κ. Πατάμπχι Τζόις (K. Pattabhi Jois). Η λέξη αστάνγκα (ashtanga) στα σανσκριτικά σημαίνει «οκταμελείς», ενώ ο όρος βινιάσα (vinyasa) προσδιορίζει τη σχέση της κίνησης με την αναπνοή, μια σχέση που μετατρέπει τις στατικές ασκήσεις της παραδοσιακής γιόγκα σε μια ενιαία και δυναμική ροή. Πρόκειται για μια δυναμική πρακτική, που προυποθέτει υγεία, και καλή φυσική κατάσταση.

Η αναπνοή που χρησιμοποιείται , σε συνδυασμό με τη ροή της βινιάσα ανεβάζει την εσωτερική θερμοκρασία του σώματος. Αυτό έχει σαν συνέπεια να βελτιώνεται η λειτουργία του κυκλοφορικού και επιπλέον να συντελείται αποτελεσματικότερη απέκκριση των τοξινών δια μέσω του ιδρωτοποιών αδένων.

Ένα ακόμα σημαντικό όφελος της αστάνγκα βινιάσα είναι ο σε μεγάλο βαθμό αερόβιος χαρακτήρας της. Η διαρκής κίνηση, η ολοένα κορυφούμενη ταχύτητα και η εισροή οξυγόνου κατά τη διάρκεια της δυναμικής κίνησης αποδίδουν στον οργανισμό όλα τα δυνατά οφέλη:

Δυνατότερη καρδιά

Μεγαλύτερη καύση θερμίδων

Μεγαλύτερη σωματική αντοχή